De vijf meest gestelde vragen over de thuisbatterij
De thuisbatterij. Een slimme energieoplossing die het wint in populariteit. Maar waarom eigenlijk? En hoe werkt een thuisbatterij? Onze Service Monteur Rik geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen en legt uit waarom de investering in een thuisbatterij een goed idee is.

Wat is een thuisbatterij?
“In het kort is een thuisbatterij een opslagsysteem dat elektriciteit opslaat, zodat je dit op een later moment kunt gebruiken. Vaak gebruik je deze in combinatie met zonnepanelen. De stroom die je met je zonnepanelen opwekt gaat dan niet verloren, maar kun je opslaan. Zo heb je wanneer de zon niet schijnt toch genoeg stroom. Wat misschien wel het grootste voordeel is van een thuisbatterij is het verlagen (of laag houden) van je energiekosten. Wanneer je de opgewekte stroom namelijk inzet tijdens de daluren, vermijd je hogere energietarieven. En met dynamische energiecontracten kun je zelfs extra inkomsten genereren met je stroom.”
Hoeveel opslag heb ik nodig?
"Dat verschilt heel erg. Het is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je zelf verbruikt. Wat we gemiddeld zien is dat een huishouden ongeveer 10kWh per dag verbruikt. Daarmee zou je bij ons op de batterij van het merk SigenStor of AlphaEss uitkomen. Maar de voornaamste keuzes in capaciteit voor batterijen variëren van opslag tussen de 3,8 kWh en 19 kWh. Ik zou dan ook adviseren om samen te kijken naar je (verwachte) opslag en op basis daarvan te bepalen welke batterij het beste past bij jouw situatie. Het is namelijk verstandig om ook al verder te kijken naar je situatie de komende jaren. Gezinsuitbreiding kan bijvoorbeeld je energieverbruik verhogen, waardoor een batterij met voldoende capaciteit essentieel is. Je kunt je opslag op nog verder ophogen (tot ongeveer 45,6kWh), maar wanneer je dit op een later moment doet, vraagt dit wel om een extra investering.”
Is een thuisbatterij rendabel?
“Zeker! Vooral in combinatie met een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract veranderen de stroomprijzen per uur, waardoor je in daluren minder betaalt voor je energie. Wanneer je dan juist in piekuren de batterij gebruikt, betaal je alleen in de daluren het lagere tarief. En dat is voordelig. Je kunt de stroom dus inzetten wanneer jou dat het beste uitkomt. Over je eigen opgeslagen stroom betaal je niets. Wanneer je bescherming tegen stroomuitval meeneemt als rendabel voordeel, is een thuisbatterij ook aan te raden. Wanneer de stroom uitvalt, heb jij namelijk altijd stroom beschikbaar. Dat zit toch net wat comfortabeler dan in het donker.”
Is er subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen?
“Helaas is dat niet het geval. In Nederland kennen we wel subsidies voor bepaalde duurzame energieoplossingen, maar de thuisbatterij valt (nog) niet onder de subsidieregelingen. Er zijn landen waar dit wel zo is, de gesprekken over subsidies worden in Nederland overigens wel gevoerd. Je kunt sinds een jaar ongeveer wel je btw terugvragen. Deze (21% besparing) is op een investering van een paar duizend euro toch al snel een mooi bedrag. En in sommige gemeenten en regio’s zijn er lokale initiatieven die wel zorgen voor (deels) een subsidie of lening. Goed om dat te onderzoeken dus. Wat je ook altijd even kunt checken is het Nationaal Warmtefonds. Zij bieden leningen tegen goede voorwaarden, zodat je gemakkelijker de investering kunt doen.”
Wil je meer weten over het terugverdienen van jouw thuisbatterij? Lees het hier!
Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
“Ik zeg vaak dat je uit kunt gaan van een levensduur van 10 tot 15 jaar. Dat is natuurlijk gemiddeld, want het ligt uiteindelijk heel erg aan je gebruik. En het model dat je hebt hangen. We kijken ook naar de laadcycli van een batterij. Dus het aantal keer dat een batterij is ontladen en herladen. Dan gaan de meeste modellen 5.000 tot 7.000 laadcycli mee, voordat de batterij verslechtert. Nu hebben wij bij Atlas Power geïnvesteerd in duurzamere batterijen waardoor de meesten de 10.000 keer ook wel halen.”
Andere veelgestelde vragen
Welke batterij het beste bij je past, is afhankelijk van jouw energieverbruik en investeringsdoel. 10 kWh is het gemiddelde dagverbruik van veel huishoudens. De thuisbatterij kan 10 tot 140 kWh opslaan. Deze batterij is in diverse opslagcapaciteiten verkrijgbaar, vanaf 10 kWh (wandmodel) tot een stapelbare unit.
Een thuisbatterij gecombineerd met een dynamisch energiecontract kan bijzonder rendabel zijn, doordat het je in staat stelt financieel te profiteren van fluctuerende energieprijzen.
In Nederland zijn er momenteel geen specifieke landelijke subsidies voor de aanschaf van alleen thuisbatterijen. Echter, de Nederlandse overheid stimuleert wel het gebruik van duurzame energie oplossingen, waaronder zonnepanelen en de bijbehorende opslagsystemen, door middel van verschillende regelingen en fiscale voordelen. Een thuisbatterij kan soms worden opgenomen in bredere subsidies of financiering pakketten die bedoeld zijn voor het verduurzamen van woningen.
Het batterij systeem is bedoeld om energie in 24 uur te verbruiken. Het is dus niet zo dat je in de zomer de batterij vollaadt en het in de winter pas gaat verbruiken. Op een zonnige winterdag kun je wel genoeg energie opwekken en opslaan voor een opvolgende donkere dag.
De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het type en het gebruik, maar veel modellen gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee. De levensduur kan ook worden gemeten in laadcycli, vele batterijen op de markt kunnen tussen de 5.000 en 7.000 cycli aan voordat hun capaciteit afneemt. De verschillende thuisbatterijen van Atlas Power hebben een duurzamere levensduur en kunnen 10.000 laadcycli aan.
Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en/of gas. De energieprijzen zijn direct gekoppeld aan de marktprijzen voor stroom en gas. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag.
De slimme thuisbatterij van Atlas Power biedt een geavanceerde oplossing voor je thuis-energienetwerk, waarmee je niet alleen kosten bespaart maar ook actief bijdraagt aan een duurzame toekomst. Door energie op te slaan wanneer stroom goedkoop is, zoals tijdens daluren of wanneer je zonne-energie opwekt, en deze te gebruiken tijdens piekuren, vermijd je hoge energietarieven. Bovendien kun je met een dynamisch energiecontract actief deelnemen aan de dynamische energiemarkt door overtollige stroom te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Dit systeem maakt ook gebruik van slimme algoritmen om te handelen op de onbalansmarkt, wat extra inkomsten genereert door bij te dragen aan het stabiliseren van het energienetwerk.
De kosten van thuisbatterijen variëren sterk afhankelijk van de capaciteit en de fase maar gemiddeld liggen ze bij Atlas Power tussen de €4.600 en €9.000. Dit is inclusief de kosten voor installatie.
Een thuisbatterij vereist over het algemeen weinig onderhoud. Aanbevolen wordt om het systeem regelmatig te inspecteren voor eventuele problemen en om ervoor te zorgen dat de omgeving waarin de batterij zich bevindt, schoon, droog en binnen een bepaald temperatuurbereik blijft.