Home Blog De impact van te hoge netspanning op woningen

De impact van te hoge netspanning op woningen

De overbelasting van het energienet en uitbreiding van netbeheerders is afgelopen maanden ook merkbaar geworden voor klanten met zonnepanelen en wijken met hoge netspanning. Lees in deze blog waar de hoge netspanning vandaan komt en welke impact netspanning heeft voor jou.  

Wat is hoge netspanning?  

Circa 50 jaar geleden zijn er keuzes gemaakt bij het aanleggen van het elektriciteitsnet. Als netspanning werd een vermogen van 230 Volt spanning op een aansluiting aangelegd. Destijds werd deze maximale spanning ruim genomen en was er voldoende overcapaciteit, inmiddels wordt het elektriciteitsnet een stuk zwaarder belast door meer aangesloten apparaten. De energietransitie en de komst van laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen zorgen ervoor dat bepaalde buurten meer spanning op het net geven.  

Netspanning is wisselspanning die door het elektriciteitsbedrijf wordt geleverd. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het leveren van een goede netspanning op je energieaansluiting. 

Wat doet hoge netspanning?

De hoeveelheid energie dat terechtkomt op het elektriciteitsnet, schommelt; dit gebeurt met bepaalde pieken. Zo ontstaan er pieken als het zonnig is door de zonnepanelen, of wanneer veel mensen tegelijk thuiskomen rond 17:00 uur. Wanneer deze pieken ontstaan, verhoogt het voltage in huis. 

Ons energienet is opgebouwd in 3 fase kabels, dat houdt in dat er 3 verschillende kabels zijn waarover stroom loopt. Vanuit het huis kan dit verder lopen dan 3 fase, ook wel krachtstroom genoemd, of 1 fase. Vroeger werd elke particulier op 1 fase aangesloten, dat houdt in dat 1 van de 3 binnenkomende draden gebruikt werd. Wanneer er relatief veel huizen op 1 van de 3 kabels aangesloten worden, verhoogt het voltage van die kabel. 

Hoe heeft hoge netspanning invloed op jouw apparaten?

Wanneer de netspanning oploopt tot het maximum voltage, vaak rond de 250+ volt, dan kan dit schadelijk voor de levensduur van elektronische apparaten zijn. Dit is veelal niet merkbaar, maar een product dat eerst 10 jaar zou meegaan, kan na langdurige blootstelling nu bijvoorbeeld na 6 jaar kapot gaan. 

Waarom kunnen jouw omvormers uitvallen?

Omvormers kunnen zichzelf uitschakelen, wanneer een te hoge netspanning bereikt wordt, schakelt het veiligheidsprotocol in. Op deze manier kan een te hoog voltage in huis voorkomen worden. Elke circa 10 tot 30 minuten, afhankelijk per type omvormer, controleert hij opnieuw de netspanning, en of hij weer online mag gaan. Wanneer je op zonnige momenten omvormers uit en aan ziet gaan (vaak rondom zonnige pieken), dan weet je dat er een grote kans is dat er een te hoge netspanning aanwezig is.

Hoe weet je of netspanning een probleem vormt voor jou?

In de omvormer app kunnen we zien wat de oorzaak van uitvallen is. Wanneer de hoge netspanning het probleem vormt voor de omvormers kunnen we dit zien aan de melding. Wil jij weten of de netspanning een probleem vormt in jouw huishouden? Meet dan je voltage in je huis met een Multimeter. Let op: een meting met een multimeter is een momentopname. Voor een goede meting kun je het beste meten wanneer het heel zonnig is en er dus meer spanning op het net staat, of op het moment dat de omvormers ook uitgevallen zijn.

Om geen opbrengst mis te lopen kun je 2 dingen doen

 • 1

  Netbeheerder melden

  Vanwege de netspanning is het belangrijk dat je de netbeheerder op de hoogte stelt en vraagt om een kosteloze oplossing. Wel kan het lang duren voordat ze daadwerkelijk langskomen om het plaatselijke netwerk te verzwaren, hoelang dit duurt, is afhankelijk van de drukte en noodzaak. Wij raden aan om deze stap altijd en zo snel mogelijk te nemen, wanneer je ervaart dat de netspanning in de wijk geregeld rond de 250 volt piekt.  

 • 2

  3 Fase meterkast

  Je kunt verzwaren naar een 3 fase meterkast, hiermee wordt de belasting verdeeld over 3 kabels in plaats van 1 kabel. Door de belasting van voltage op je meterkast te verdelen zul je veel minder snel de grens bereiken en zullen je apparaten dus ook niet uitschakelen. De verzwaring van 1×40 Ampère tot 3×25 Ampère (een verzwaring tot krachtstroom) van de meterkast brengen wel eenmalige kosten met zich mee.

Kosten verzwaring

 • Eenmalige kosten netbeheerder van circa €350 inclusief btw.

 • Eenmalige kosten erkende installateur (bijvoorbeeld Atlas Power) afhankelijk van de staat van je meterkast. Dit varieert van €0 tot €850.

 • Maandelijkse netwerkkosten: Deze blijven hetzelfde als je verzwaart naar 3×25 Ampère, maar zullen omhooggaan indien je 3×35 Ampère+ aanvraagt (voor particulieren veelal niet nodig).

Meer nieuws

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.