Home Blog De invloed van het weer op jouw zonnepanelen

De invloed van het weer op jouw zonnepanelen

Zoals we allemaal weten is het weer in Nederland is niet altijd even zonnig. Toch is het Nederlandse weer uitstekend geschikt voor zonnepanelen, waarom? Zonnepanelen zetten àl het licht om in elektriciteit, dus ook als het bewolkt is wordt er stroom opgewekt. Je zonnepanelen zullen dus het hele jaar door elektriciteit opwekken.

Zonlicht

Wanneer we het hebben over zonlicht maken we onderscheid tussen direct en indirect zonlicht. Indirect zonlicht wordt weerkaatst door de wolken. Dit indirecte zonlicht heeft ook een groot aandeel bij het opwekken van zonne-energie. Ruim 60% van de opgewekte zonne-energie komt namelijk van indirect zonlicht.

Aantal zonuren

Het aantal zonuren verschilt in Nederland ook per regio, aan de kust schijnt de zon bijvoorbeeld meer dan in het oosten van Nederland. Hierdoor zal een zonnepanelen installatie meer stroom opwekken aan de kust dan in het oosten.

Het seizoen

In de zomer zijn de dagen langer en is het langer licht dan in de winter, dit heeft ook invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Zonlicht is daarnaast feller in de zomer en vanwege de hogere stand van de zon zorgt dat ervoor dat de opbrengsten van jouw zonnepanelen hoger uitvallen. In de winter staat de zon weer lager aan de hemel wat minder effectief is voor jouw zonnepanelen.

De maanden met hoogste opbrengst

In de maanden mei, juni en juli leveren zonnepanelen het meeste op, namelijk gemiddeld 40% van de jaarlijkse totale opname. In deze zomer maanden zijn de dagelijkse zonuren namelijk het hoogst. In de koudere maanden van oktober tot maart brengen zonnepanelen gemiddeld 30% op van de jaarlijkse totale opname. Het is dus wel waar dat de zonnepanelen in de zomer meer rendement opleveren, maar dit verschil is niet zo groot als veelal in eerste instantie wordt verwacht.

Voorbeeld verwachte stroomproductie

In onze offertes zul je een totaalvermogen en een geschatte opbrengst terugvinden, bij de geschatte opbrengst is er rekening gehouden met alle genoemde factoren. Vaak zul je in de wintermaanden zien dat je minder opwekt en dit wordt rechtgetrokken in de zomermaanden.

Overige factoren

Naast het weer spelen nog andere zaken een rol bij de opbrengst van jouw zonnepanelen installatie. Denk hierbij aan de ligging van jouw dak, schaduw door bijvoorbeeld bomen naast het huis en de liggingshoek van de installatie.

Als je bijvoorbeeld een schuin dak hebt, dat gericht is op het zuiden, een hellingshoek tussen de 30 en 35 graden heeft en geen schaduw heeft zul je het perfecte dak hebben om optimaal zonne-energie op te wekken.


Meer nieuws

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.