Home Blog De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst. Door zonnepanelen gaat je energierekening meteen flink omlaag, hierdoor verdien je deze investering terug. Door de levensduur van een installatie zul je na terugverdienen jarenlang profiteren van eigen opgewekte zonnestroom. Hieronder kun je lezen wat de terugverdientijd is. 

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

De terugverdientijd van zonnepanelen kunnen we realistisch inschatten, toch kun je het samenvatten als “dat hangt ervan af”.  De opbrengsten van je zonnepanelen zijn namelijk afhankelijk van de zon. Hoe meer de zon op jouw zonnepanelen installatie schijnt; des te meer stroom jij kunt opwekken.  

Ook de elektriciteitsprijs heeft invloed op de terugverdientijd. Als de elektriciteitsprijs hoger is zal de terugverdientijd eerder zijn. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd, als de elektriciteitsprijs lager is zal de terugverdientijd later zijn. Een realistische verwachting van de elektriciteitsprijs zorgt voor een accurate schatting op de terugverdientijd.  

Terugverdienen over de levensduur

De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar. Als er verder geen kosten meer zijn zal dit betekenen dat je na het terugverdienen nog 18 jaar gratis stroom uit de zonnepanelen haalt. Verder zijn er geen variabele kosten en het schoonmaken van zonnepanelen is nauwelijks nodig.  

De ligging van de zonnepanelen is ook een belangrijk aandachtspunt. Bij het maken van een Leg-plan houden adviseurs rekening met optimale opbrengst op het zuiden, omgeving en schaduw.  

Er zijn flinke verschillen per energieleverancier

De terugverdientijd op je zonnepanelen is ook erg afhankelijk van welke energieleverancier je hebt, vooral als je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Dit komt namelijk omdat de ene leverancier een hoger bedrag per kWh biedt dan de andere. Dit kan bij de huidige prijzen flink in de cijfers lopen. Kijk daarom naar de ‘terugleververgoeding’ van de energieleverancier om de verschillen te zien. 

Vastrecht

Er zitten ook verschillen in het vastrecht per energieleverancier. Dit is een bedrag wat je betaald aan de energieleverancier ongeacht hoeveel stroom je verbruikt of opwekt. Hoe minder stroom jij dus van het net afhaalt, des te belangrijk het vastrecht is om te besparen.  

Kortom door een zonnepaneleninstallatie kun je gemiddeld na 6 jaar je installatie terugverdienen. Na deze periode zul je ook niks meer betalen voor de stroom die je verbruikt met de opwekking van je zonnepanelen. Wel is het verstandig om goed te kijken naar welke energieleverancier je contract bij afsluit vanwege de terugleververgoeding.

Meer nieuws

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.