Home Blog Efficiënt koelen én verwarmen met de warmtepomp!

Efficiënt koelen én verwarmen met de warmtepomp!

Wil je jouw wooncomfort en energie-efficiëntie naar een hoger niveau tillen? Dat kan nu! We zijn enthousiast om je de nieuwste feature van de WeHeat warmtepomp te presenteren: de koelmodus.

De koelmodus: jouw huis, koel en comfortabel

Door de introductie van deze nieuwe functie kun je nu niet alleen je huis efficiënt verwarmen, maar ook koelen. De koelmodus werkt door het water dat door de warmtepompinstallatie stroomt af te koelen, wat zorgt voor een aangenaam koele binnentemperatuur, zelfs tijdens de heetste zomerdagen!

Waar moet ik op letten?

Om te kunnen koelen met een warmtepomp is het type afgiftesysteem in je woning cruciaal. Met standaard radiatoren is koelen geen optie; ze zijn simpelweg niet efficiënt in het afgeven van koelte. Vloerverwarming en ventilatieconvectoren zijn wel geschikt en verdelen de koele lucht effectief door de ruimte.

Er is een alternatief! Als je geen vloerverwarming hebt dan zijn ventilatieconvectoren de oplossing. Deze zijn zo ontworpen om de condensatie in je woning aan te pakken, kunnen zowel koelen als verwarmen en hebben een hoger rendement in de winter dan de gewone radiatoren.

Of je CV-installatie geschikt is voor koeling is iets om op te letten. Als je vloerverwarming of ventilatieconvectoren hebt, geen probleem. Mocht je geen vloerverwarming of ventilatieconvectoren hebben dan is het een ander verhaal. Omdat standaardradiatoren niet efficiënt koele lucht kunnen afgeven, zijn deze niet geschikt.

Heb jij een warmtepomp?

Zo vindt je de koelmodus

Het inschakelen van de koelmodus is eenvoudig. Ga naar de instellingen in de WeHeat app, waar je ook de stille uren en het vermogenslimiet kunt aanpassen. Hier kun je de koelmodus activeren en de gewenste instellingen configureren.

Het instellen van de koellijn

Voor een optimale werking stel je de watertemperaturen voor de koelmodus in tussen 18°C en 22°C, afhankelijk van de buitentemperatuur (tussen 22°C en 43°C). Dit zorgt voor een efficiënte en effectieve koeling van jouw huis.

Hoe werkt de koelmodus?

Koelen met een warmtepomp werkt zo: koud water circuleert door je woning, je koelt met een minimale water temperatuur van 18 graden. Hierdoor kan de binnentemperatuur in je woning met 5 tot 7 graden dalen ten opzichte van de buitentemperatuur. Het is cruciaal om condensvorming te vermijden, aangezien dit niet goed is voor je woning. De watertemperatuur wordt beperkt tot 18 graden om deze condensatie te voorkomen.

Meer innovaties voor de toekomst

Deze slimme en innovatieve warmtepomp blijft zich constant ontwikkelen. Bij een installatie van ons krijg je deze updates gratis bij jouw bestaande installatie. Hier is alvast een voorproefje van wat er nog meer komt voor de warmtepompen:

Slimmer gebruik van zonne-energie

Jouw warmtepomp kan extra warmte opslaan wanneer jouw zonnepanelen een overschot aan energie produceren. Dit maakt je minder afhankelijk van het net en helpt netcongestie te verminderen.

Dynamische tarieven

Jouw warmtepomp maakt automatisch gebruik van de goedkoopste energieprijzen. Dit helpt je om nog meer te besparen op jouw energiekosten.

Koppeling met smart systemen

Het naadloos integreren van de warmtepomp met andere slimme systemen in jouw huis. Dit zorgt ervoor dat alles perfect op elkaar afgestemd wordt voor een nog efficiënter energiegebruik.

Jouw mening telt!

Via deze poll kun je aangeven welke van de bovengenoemde features voor jou het meest waardevol zijn. We waarderen jouw feedback enorm en willen graag weten waar jij het meeste behoefte aan hebt. Neem even de tijd om de poll in te vullen!

Ontdek hoe je kunt blijven genieten van de vele voordelen die wij te bieden hebben. Onze warmtepompen zijn ontworpen om jouw comfort te maximaliseren en energiekosten te minimaliseren. Klik nu op de link om alle details te ontdekken en te zien hoe Atlas Power jouw leven kan verbeteren!

Warmtepomp

Zelfs bij een lage buitentemperatuur van -10°C is de warmtepomp effectief. Met een vermogen van 9kW (Sparrow) of 11kW (Blackbird) en een COP-waarde van 2.7, levert de warmtepomp betrouwbare warmte. Deze prestaties kunnen variëren afhankelijk van uw verwarmingssysteem en zijn gebaseerd op een gemiddelde buitentemperatuur van +7°C en gemiddelde watertemperatuur van 35°C.

Warmtepompen zijn zeer milieuvriendelijk omdat ze veel minder CO2 uitstoten dan systemen die fossiele brandstoffen zoals gas verbranden.
Deze milieuvriendelijkheid wordt nog verder versterkt warmtepompen worden gecombineerd met zonnepanelen. Door zonnepanelen in te zetten om de elektriciteit te leveren die nodig is voor de werking van de warmtepomp, kan het systeem volledig draaien op hernieuwbare energie.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt aan een bron (lucht, water of grond) en deze overbrengt naar een andere plaats, meestal een woning of bedrijfsruimte. Het werkt op dezelfde manier als een koelkast, maar in omgekeerde richting. 

De hybride warmtepomp regelt automatisch het energiegebruik door te kiezen voor de meest kosteneffectieve energiebron, gebaseerd op de huidige weersomstandigheden en energieprijzen. Dit resulteert niet alleen in lagere operationele kosten, maar zorgt ook voor een kleinere ecologische voetafdruk vergeleken met systemen die volledig op fossiele brandstoffen draaien.

In dit filmpje wordt een duidelijke uitleg gegeven: https://youtu.be/WSK8mP-6YeA?si=LXgiUovthxkWvZXt


Met een geluidsniveau van slechts 49dB(A), is de Blackbird en Sparrow van Weheat praktisch fluisterstil. Dit is gemeten volgens de EN-12102 norm op een afstand van één meter, vergelijkbaar met het volume van een zacht gesprek.

Maak jij nu gebruik van een CV-ketel, dan kun je al gebruikmaken van de hybride oplossing.

Heb jij stadsverwarming of blokverwarming? Dan kan het (nog) niet.

Zeker! De enige vereisten die nodig is voor een installatie van onze warmtepomp is een plat dak van ongeveer 2m² of een ruimte op de grond tegen het huis aan. Daarnaast is er een vrije groep nodig in de meterkast voor de elektrische voorziening. Indien deze niet aanwezig is, kunnen wij die voor je installeren.

Een Full Electric ready warmtepomp is een uitstekende keuze voor huizen die nu of over een aantal jaar volledig onafhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen. Deze systemen bieden niet alleen verwarming en koeling, maar verlagen ook de CO2-uitstoot en kunnen leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn.

Onze warmtepompen zijn ‘all-electric ready’. Dat houdt in dat de hybride versie van de warmtepomp gemakkelijk kan worden omgezet naar de volledig elektrische variant. Hierbij is het niet noodzakelijk om een geheel nieuwe warmtepomp te installeren. De conversie naar een volledig elektrische versie wordt mogelijk gemaakt door een software-update, de aanleg van aanvullende leidingen en de installatie van een boilervat. Dit zorgt voor flexibiliteit en voorbereiding op een toekomst zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type en de capaciteit, met prijzen die uiteenlopen van ongeveer €4.000 tot meer dan €15.000. Bij Atlas Power bieden we enkel full electric ready warmtepompen aan, deze krachtige warmtepompen zijn ook perfect voor hybride opstelling!

De adviesprijzen liggen tussen de €9.877 en €9.337, inclusief btw en installatie. Na aftrek van de ISDE-subsidie, die €3.070 of €3.375 bedraagt afhankelijk van het model, zijn de netto kosten ongeveer €6.000 tot €6.500.

Houd er rekening mee dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van specifieke installatievereisten. Voor een nauwkeurige schatting van de kosten voor jouw specifieke situatie kun je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen bij een van onze adviseurs, die maakt voorstel op maat afgestemd op jouw woning en behoeften.

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.