Home Blog Salderingsregeling wordt definitief niet afgebouwd!

Salderingsregeling wordt definitief niet afgebouwd!

Atlas Power installateur

De salderingsregeling wordt niet afgebouwd! Dat is goed nieuws voor iedereen die een zonnedak heeft! (en ook goed nieuws voor je portemonnee) Waarom dit goed is en wat voor invloed dit heeft voor jou? Dat lees je hier!

13 februari 2024

Vandaag is bekend gemaakt dat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd. Deze regeling is in 2004 in het leven gebracht om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Dat is goed gelukt. Zelfs zo goed dat de regering het plan had om het salderen op zonnepanelen af te schaffen. De grootste reden waarom het kabinet het salderen wilde afschaffen was omdat de overheid steeds meer belastinginkomsten misliep en dit bedrag nog meer ging stijgen de komende jaren.

Ook vindt het kabinet het oneerlijk tegenover de huishoudens zonder zonnepanelen. Doordat de energieleveranciers meer kosten maken door deze regeling. Deze kosten worden weer doorberekend naar de klanten.

Echter heeft de doorslaggevende stem van GroenLinks-PvdA besloten om de salderingsregeling de komende jaren niet af te bouwen en steunt hiermee het plan van het demissionaire kabinet niet.

Omdat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, word de terugverdientijd van zonnepanelen is nu nóg aantrekkelijker!

Wat houdt salderen in?

Met zonnepanelen kun je geld besparen door de stroom die je opwekt. Het komt wel eens voor dat je zonnepanelen stroom opwekken die je niet direct gebruikt. De niet-gebruikte stroom die is opgewekt lever je terug aan het net. Jouw energieleverancier kijkt nu op jaarbasis naar het verbruikte stroom en het teruggeleverde stroom, dit wordt dan met elkaar verrekend. Dit proces noemen we salderen.

Sinds 2004 kunnen mensen met een zonnepaneelinstallatie, gebruik maken van de salderingsregeling. Door deze regeling kan een huishouden met zonnepanelen de zelf opgewekte energie helemaal wegstrepen tegen het verbruik. Het is bovendien niet nodig om over deze zelf opgewekte stroom, belasting te betalen.

Wat voor invloed heeft dit op jou?

Het grootste voordeel is dat de terugverdientijd (nog) minder wordt: doordat de prijs van zonnepanelen in een dalende trend zit en je de volle 100% kan salderen de komende jaren, heb je je zonnepanelen in no-time terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen is, met de afbouw van het salderen meegerekend, zo’n 4 à 5 jaar. Dit is nu dus nog minder!

Bovendien worden de kosten voor reguliere stroom die je afneemt van je leverancier duurder, omdat de kosten door deze regeling voor een energieleverancier omhoog gaan en dit wordt verrekend bij de klant.

Kortom, als je nog geen zonnepanelen hebt en je twijfelde nog, dit is hét moment om over te stappen op zonne-energie!

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan en kijk hoeveel jij kan besparen!

Meer nieuws

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.