Home Blog Waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn in 2024
Waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn in 2024!

‘Een terugverdientijd van 25 jaar’, ‘hogere energierekeningen’ en ’teruglever-boetes’. Grote kans dat wanneer je de krant of een nieuwssite opent, je deze kreten voorbij ziet komen. Niet helemaal terecht, volgens Nathan van Dompseler, mede-eigenaar bij Atlas Power. “Ik snap waar de angst vandaan komt. Maar het aanschaffen van zonnepanelen is écht nog steeds rendabeler dan wanneer je dit niet doet.” In dit artikel legt Nathan uit waarom.

Tegenstrijdige signalen zaaien angst

Verschillende berichtgevingen vanuit de media, tegenstrijdige signalen van de energiemaatschappijen en de overheid. Nathan: “Met al die geluiden is het logisch dat mensen terughoudend zijn geworden in het aanschaffen van zonnepanelen. Het is een investering die je niet ‘even’ doet. Terwijl we vier jaar geleden nog zonnepanelen verkochten met een terugverdientijd van zeven tot acht jaar. Nu, in 2024, is die terugverdientijd zelfs korter: drie tot zes jaar. Tóch vinden mensen het eng, dit komt dus puur door de onduidelijkheid. Mensen maken zich zorgen over de regels en regelingen en wachten liever even af. Ik ken de markt, omdat het mijn werk is, maar als ‘leek’ snap ik dat het spannend is. Terwijl vanuit Milieu Centraal nu gelukkig wel ook weer positieve geluiden komen over de terugverdientijd.”

Nathan refereert aan de Europese Unie. “De EU heeft duidelijke doelstellingen wat betreft verduurzaming, namelijk klimaatneutraal zijn in 2050, en daar moeten we als land aan voldoen. Het kán en gaat dus niet gebeuren dat de overheid ons daar als inwoners in gaat beperken. Daar geloof ik niks van.”

De Salderingsregeling

Nathan: “Het klinkt misschien gek uit mijn mond, maar ik sta achter de afbouw van de salderingsregeling. Iemand moet toch betalen voor het terugleveren van stroom. Maar ook daar zijn alweer oplossingen voor bedacht. Want met de kennis van nu hebben we eigenlijk jarenlang een half product verkocht. We konden namelijk wel energie opwekken, maar nog niet opslaan. Nu – met de afschaffing van de salderingsregeling – wordt het interessant, omdat je energie kunt opslaan met een thuisbatterij. Steeds meer mensen doen het. Anders moet ‘het overschot’ aan opgewekte energie het net op.

Die thuisbatterijen slaan niet alleen energie op, maar kunnen door slimme software ook stroom verhandelen op basis van energieprijzen. Wat de terugverdientijd verkort. En daarnaast is een thuisbatterij zelfs zonder zonnepanelen terug te verdienen. Ik verwacht dat je over twee jaar een terugverdientijd op de batterij kan behalen van vijf a zes jaar. Dat is een net rendement om te investeren. Het is uiteraard afhankelijk van het aantal zonnepanelen op je dak hoeveel opslag je nodig hebt.”

Onderstaande grafiek laat de werking van de thuisbatterij zien. Die koopt stroom in op de momenten waarop stroom het goedkoopst is en ‘verkoopt’ deze op de piek.

Nathan: “In de toekomst wordt de integratie van zonnepanelen – in combinatie met batterijen en slimme technologie – steeds belangrijker.”

EEN ‘SIMPEL’ REKENSOMMETJE

Wel of geen salderingsregeling; zonnepanelen zijn nog steeds rendabel. Nathan maakt de vergelijking met aandelen. “Zonnepanelen zijn een goede manier om geld te verdienen, vergelijkbaar met aandelen. Gemiddeld mag je blij zijn met 10% rendement op aandelen, met zonnepanelen zit je makkelijk op de 15 tot 20% rendement. Risicovrij. Je kunt je terugverdientijd garanderen en uiteindelijk draai je over een periode van 25 jaar – want zo lang gaan de panelen tegenwoordig minimaal mee – winst. Als je nu bijvoorbeeld 7.000 euro op je spaarrekening zet en 25 jaar lang laat staan, behaal je misschien een rente van maar 3-4%. Dus, als je het niet voor duurzaamheid doet, doe het dan voor je portemonnee.”


TOEKOMSTVISIE

Nathan: “In de toekomst wordt de integratie van zonnepanelen – in combinatie met batterijen en slimme technologie – steeds belangrijker. Het volledige elektriciteitsnetwerk binnen en buiten je huis zal met elkaar communiceren. Al je apparaten, van je laadpaal tot je warmtepomp, wisselen gegevens uit en maken je huis efficiënter. Denk aan een home management systeem. Over vijf jaar zien we mogelijk al een huis van de toekomst, waarin alles geoptimaliseerd is. Dan zal er een run op zijn. Daarom zien we dat veel mensen momenteel investeren in zonnepanelen en batterijen, zo ben je klaar voor die toekomst. 

Op de veelgestelde vragen pagina vind je antwoord op vragen als wat de terugverdientijd is en in welke situatie het slim is – of juist niet – om zonnepanelen, in combinatie met een thuisbatterij, aan te schaffen.

Meer nieuws

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.