Home Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Atlas Power is de zonnepanelen installateur voor alle huizenbezitters van Nederland

De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk een van de belangrijkste factoren om te bepalen of het in jouw situatie rendabel is om voor deze vorm van energieopwekking te kiezen. Wat zonnepanelen precies opleveren, is sterk afhankelijk van de oriëntatie van het dak van jouw woning, de beschikbare ruimte voor het leggen van zonnepanelen én de Wattpiek (Wp) van een pv paneel. Wanneer je meer wilt weten over wat zonnepanelen in jouw persoonlijke situatie opleveren, vraag dan geheel vrijblijvend een dakcheck aan.

Op deze pagina nemen we je mee langs de verschillende factoren die bepalen wat de hoogte van de zonnepanelen opbrengst is. We vertellen je hoe je zelf de opbrengst berekent én waar je allemaal op moet letten bij het vaststellen van het rendement van zonnepanelen.

Opbrengst van zonnepanelen berekenen

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, kun je gebruikmaken van een handige formule: Jaaropbrengst zonnepanelen = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit). Deze formule is gebaseerd op de gemiddelde opbrengstpercentage.

Hoeveel leveren zonnepanelen op per jaar?

Om de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen op jouw dak te berekenen, maak je gebruik van de formule in de alinea hiervoor. Aan de hand van een rekenvoorbeeld laten we zien wat de verwachte opbrengst is wanneer je 10 zonnepanelen van 420 Wp op jouw dak laat leggen.

In dit rekenvoorbeeld is rekening gehouden met de correctiefactor van 85% die in Nederland aangehouden wordt. Dit heeft alles te maken met hoe vaak de zon schijnt in ons land (gemiddeld). Wil je weten hoeveel kWh de zonnepanelen in dit rekenvoorbeeld maandelijks of zelfs per dag opleveren? Dit is eenvoudig naar verhouding uit te rekenen.

Jaaropbrengst 10 zonnepanelen à 420 Wp = 4200 Wp x 0,85 = 3570 kWh

Maandopbrengst 10 zonnepanelen à 420 Wp = opgewekte kWh per jaar / 12 = 3570 kWh / 12 = 298 kWh

Opbrengst per dag 10 zonnepanelen à 420 Wp = opgewekte kWh per jaar / 365 dagen = 3570 kWh / 9,78 kWh

Waar moet je op letten met het berekenen?

Voor het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen op je dak, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo is de zonnepanelen opbrengst in de eerste plaats afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je op het dak van je woning (of bedrijfspand) hebt liggen. De hoeveelheid in combinatie met het vermogen van de zonnepanelen bepaalt hoeveel zonne-energie er opgewekt wordt. De stand/oriëntatie van je dak speelt hierin een grote rol.

We kunnen ons goed voorstellen dat je hierin geadviseerd wilt worden. Want hoe bepaal je nu hoeveel zonnepanelen je zou moeten laten plaatsen? En hoe zit het nu precies met het feit dat eigenaren van zonnepanelen terugleverheffing moeten betalen? Wij brengen graag voor je in kaart wat de beste keuze is in jouw persoonlijke situatie.

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Overweeg jij zonnepanelen aan te schaffen, dan wil je uiteraard weten wat de actuele prijs van zonnepanelen is. Voordat je gaat investeren in zonnepanelen dien je een goede afweging te maken van de kosten en de hoeveelheid stroom die het oplevert. Is het voor jou wel rendabel genoeg om voor deze vorm van duurzame energie te kiezen? Wanneer we uitgaan van een set van 10 panelen - net als in onze vorige rekenvoorbeelden - dan zal de prijs uitkomen tussen de € 4375 en € 5420. Dit is natuurlijk een behoorlijke investering, maar het is goed om te weten dat dit zich binnen zo’n 5 jaar alweer terugverdiend heeft. Wat de terugverdientijd van zonnepanelen exact is, is vanzelfsprekend van meerdere factoren afhankelijk. Bovendien profiteert iedereen in 2024 van de salderingsregeling waarbij de opgewekte stroom wordt verrekend met wat je verbruikt. Erg prettig gezien de hoge energietarieven.

Aanschaf zonnepanelen
Vervangen omvormer
Kosten € 5.000 € 1.200
Opbrengst € 34.000 (in de 25 jaar dat ze meegaan) -
Aanschaf zonnepanelen
Kosten € 5.000
Opbrengst € 34.000 (in de 25 jaar dat ze meegaan)
Vervangen omvormer
Kosten € 1.200
Opbrengst -

In dit voorbeeld hebben we rekening gehouden met een inflatie van 2% per jaar en een volledige saldering waar geen terugleverkosten op van toepassing zijn. Je kunt het voordeel dat het je oplevert vergelijken met een rente van 8 procent op een spaarrekening: wanneer je de € 5.000 op een spaarrekening zou hebben gezet, dan had er na 25 jaar € 34.000 op gestaan.

Wat dacht je daarnaast van de waardevermeerdering van je woning? Wanneer jij zonnepanelen op je dak laat leggen, dan zorgt dat voor een directe stijging van de woningwaarde. Dat geeft jou een betere positie op de woningmarkt wanneer je zou willen

Zonnepanelen kopen bij Atlas Power

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen gekozen voor zonnepanelen. Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te kopen bij Atlas Power, dan levert jou dat naast de panelen nog meer op:

10 jaar service garantie

Eerlijk advies

Advies tot realisatie

Wil jij persoonlijk advies, bijvoorbeeld over het aantal panelen dat je het beste kunt afnemen? Neem dan contact met ons op via onze website.

Atlas Power installateur

GRATIS adviesgesprek aanvragen

Samen zorgen we voor een groener Nederland én lagere maandlasten!

Dé zonnepanelen installateur van Nederland

  • Installatie binnen 1 maand
  • 10 jaar service-garantie
  • Persoonlijk & flexibel

Voor toekomstbestendige warmtepompen

  • Hybride én full electric
  • Hoogst haalbare energielabel
  • 5 jaar service-garantie

Thuisbatterij: geld verdienen met je eigen energie

  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 5 jaar service-garantie
  • Geregeld van A tot Z
Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.