Home Blog De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract

De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract

In onze eerdere blogs over de thuisbatterij hebben we het al een aantal keer gehad over het dynamische energiecontract. De combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Maar wat houdt een dynamisch energiecontract eigenlijk in? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n contract? We nemen je erin mee!

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de stroomprijzen per uur en de gasprijzen per dag veranderen. Dit gebeurt op basis van actuele marktprijzen op de EPEX-beurs (de Europese energiebeurs). Ieder uur wordt de stroomprijs opnieuw vastgesteld, en betaal je de vastgestelde prijs voor de stroom die je op dat moment gebruikt. Voor de gasprijzen wordt die op dagelijkse basis gedaan. Een dynamisch contract biedt meer ruimte om in te spelen op actuele prijzen en veranderingen in de markt. Dit brengt voordelen met zich mee, maar vraagt wel om zelf de prijzen in de markt in de gaten te houden. Om je een goed beeld te geven hebben we het voor je op een rij gezet.

De voordelen van een dynamisch energiecontract.

Nu je weet wat een dynamisch energiecontract is, kijken we naar de voordelen van dit contract. Het voornaamste voordeel is het slim kunnen inspelen op de wisselende energieprijzen. Daar duiken we nog wat verder op in:  

  1. Profiteren van lage(re) stroomprijzen: prijzen van stroom veranderen ieder uur. Met een dynamisch contract, beweeg je met deze wisselende prijzen per uur mee. Zeker in combinatie met een thuisbatterij haal je hier veel voordeel uit. Op het moment dat deze prijzen hoger liggen, zet jij namelijk je eigen stroom in. Zo betaal je op deze momenten geen stroomkosten en profiteer je optimaal van je opgeslagen energie. Ook kun je met een dynamisch energiecontract bij sommige aanbieders toetreden tot de onbalansmarkt

  2. Dagelijks bijsturen: je kunt jouw energiegebruik in combinatie met een dynamisch energiecontract volledig afstemmen op je eigen gebruik. Bij een slimme batterij maak je bijvoorbeeld gebruik van een app (van de batterij aanbieder). Het slimme algoritme stemt dan je gebruik volledig af op jouw gebruikersprofiel. En dit kun je via de app zelf bijhouden. Daarnaast kun je een doel instellen, zoals het verhogen van je eigen gebruik of het handelen met je energie. Zo zet je, ook op de momenten dat je de app even niet in de gaten houdt, je batterij op een goede manier in.

  3. Maandelijks opzegbaar: een ander groot voordeel van een dynamisch energiecontract is de opzegtermijn. De meeste contracten zijn namelijk maandelijks opzegbaar, waarbij de opzegtermijn slechts een paar dagen is. Zo is deze bij Eneco 9 dagen en heeft NextEnergy zelfs geen opzegtermijn. Ter vergelijking: bij een vast contract beginnen de opzegtermijnen vaak vanaf 30 dagen. 

Het gebruik van dynamische contracten zorgt ervoor dat jij dus je voordeel vergroot. Ook bij het salderen van je zonne-energie (het terugleveren van je opgewekte energie aan het elektriciteitsnet) kun je met een dynamisch contract op het moment dat de tarieven het gunstigst zijn je energie terugleveren.

De nadelen van een dynamisch energiecontract.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. En ook daarin zijn we transparant. De inzet van een thuisbatterij neemt een groot deel van de nadelen weg, maar om een goed beeld te schetsen benoemen we deze wel: 

  1. Hoge prijzen tijdens piekuren: je haalt voordeel uit de energieprijzen tijdens daluren, maar dat betekent ook dat de prijzen fors kunnen stijgen op piekmomenten (tussen 17:00 en 20:00 bijvoorbeeld) of tijdens de winterperiode. Hier heb je zelf weinig grip op, tenzij je gebruik kunt maken van eigen opgeslagen stroom. 

  2. Minder zekerheid: aanvullend op het eerste punt, biedt een dynamisch contract minder zekerheid dan wanneer je een vaste prijs hebt afgesproken. De prijzen zijn namelijk moeilijk te voorspellen. Het vraagt om een bewustere omgang met je energie en actuele prijzen goed in de gaten te houden. En wanneer je geen slimme apparaten zoals een thuisbatterij hebt, heb je minder goed in de hand hoeveel je op een dag moet betalen. Sterker nog, in dit geval kan een vast contract zelfs voordeliger zijn dan een dynamisch contract. Het enige dat je zonder slimme apparaten kunt doen is je verbruikspatroon aanpassen om iets meer grip te krijgen. Denk dan aan het aanzetten van je wasmachine tijdens de daluren. 

  3. Een extra investering in slimme apparaten: wanneer je optimaal gebruik wil maken van een dynamisch contract heb je dus een slim apparaat zoals een thuisbatterij nodig. Dit vraagt om een investering van enkele duizenden tot tienduizend euro. En dat kan een drempel zijn om voor een dynamisch contract te kiezen.  

Daarbij is het goed om te beseffen dat je voor het maximaal voordeel halen uit een dynamisch contract zo min mogelijk (of zelfs helemaal niet meer) gebruik maakt van gas. Elektrisch koken en verwarmen kun je namelijk met je eigen opgeslagen stroom doen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Rendabiliteit van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Dus is het tijd om antwoord te geven op de vraag: is het zinvol om een thuisbatterij aan te schaffen? Ons advies is hier in bijna alle gevallen: ja! Uiteindelijk is het altijd afhankelijk van je eigen gebruik en je type woning, maar met een breed pakket aan oplossingen kijken we samen naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Het doel van een thuisbatterij is het bieden van onafhankelijkheid, (terug)verdienen met je eigen energie en zelfvoorzienend zijn. Met het gebruik van slimme systemen en algoritmes krijg je grip op je energiekosten, zonder dat dit je veel tijd kost. En als kers op de taart zorg jij ervoor dat je altijd stroom tot je beschikking hebt. Zo kom je niet in het donker te zitten en ben je volledig zelfvoorzienend. 

Zet jouw dynamische contract effectief in

We denken graag met je mee!

Thuisbatterij: geld verdienen met je eigen energie
  • Verdien jaarlijks €1000+!
  • Vermijd terugleverkosten
  • Vanaf € 44,72 per maand
Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.