Home Blog Kan mijn omvormer gehackt worden?

Kan mijn omvormer gehackt worden?

Binnenkant omvormer

Als je de laatste tijd online hebt gesurft of het nieuws hebt gevolgd, dan ben je er vast niet aan ontsnapt: de veiligheid van zonnepanelenomvormers. Er zijn talloze artikelen verschenen over de mogelijke hackbaarheid van omvormers. Als eigenaar van zonnepanelen kunnen er vragen rijzen over de veiligheid van je eigen installatie. Daarom hebben we in deze blog de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet!

Hoe veilig zijn omvormers voor zonnepanelen eigenlijk?

Over het algemeen zijn de omvormers van je zonnepanelen veilig. Ze worden zorgvuldig ontworpen en geproduceerd, waarbij er een robuust beveiligingssysteem wordt geïnstalleerd. De gebruikte netwerken zijn versleuteld om de veiligheid van de omvormers te waarborgen.

Kan mijn omvormer gehackt worden?

Hoewel geen enkel systeem 100% hackproof is, is het risico op het hacken van omvormers erg laag. Atlas Power kiest voor fabrikanten die hoogwaardige beveiligingssystemen gebruiken, hierdoor is de kans op incidenten minimaal. De fabrikanten werken voortdurend aan het up-to-date houden van de beveiliging van je omvormers. Het netwerk van je omvormers wordt ook automatisch uitgeschakeld nadat er 10 minuten geen verkeer is.

Kan mijn omvormer de frequentie verstoren?

De omvormer die bij een zonnepaneleninstallatie wordt geplaatst, zendt radiogolven uit. Deze radiogolven hebben altijd een bepaalde frequentie. Omvormers die niet voldoen aan de Europese richtlijnen kunnen radiogolven breed uitzenden, waardoor andere radiocommunicatie kan worden verstoord. Bij Atlas Power maken we gebruik van hoogwaardige producten die voldoen aan de Europese normen. Daarnaast verzorgen wij een zonnepanelen installatie die goed geaard is; dat betekent dat jouw apparaten veilig zijn voor stroomschokken of overbelasting. Door deze twee vereisten is de kans op frequentieverstoring minimaal.

Feitje: Zonnepanelen hebben een minimale hoeveelheid lekstroom, een geaard systeem zorgt ervoor dat het vermogen wordt vereffend en er geen statische elektriciteit rondom je systeem ontstaat!

Wat kan ik zelf doen om de beveiliging van mijn omvormers te verbeteren?

Update de software:

  • Bijwerken en updaten van de firmware in je omvormer(s) is cruciaal voor de cybersecurity. Omvormers zijn slimme apparaten en maken namelijk gebruik van bepaalde gegevens om goed te kunnen functioneren. Om deze gegevens goed te beveiligen is het aan de fabrikant om beveiligingsupdates uit te voeren en eventuele kwetsbaarheden aan te pakken. Op deze manier blijft de software continu voldoen aan de Europese normen voor cyberbeveiliging.

  • De omvormers die Atlas Power inzet voeren de firmware updates automatisch uit – je hoeft dus geen actie te ondernemen voor cyberveiligheid.

Kies een sterk wachtwoord

  • Een sterk en uniek wachtwoord is de eerste stap naar een goede beveiliging. Stel voor je omvormer en andere verbonden apparaten een sterk wachtwoord in, bestaande uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

Bij Atlas Power denken we graag mee en kijken afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren naar het beste plan voor je dak! Wil je meer weten over jouw omvormers, zonnepanelen of wil je nog zonnepanelen nemen? Neem gerust contact op voor meer informatie of een adviesgesprek op maat.

Bel mij terug Liever even bellen om de mogelijkheden te bespreken? Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen enkele uren terug.